сряда, 9 ноември 2011 г.

INTRO

Това е блог за споделяне на идеи, въображение, емоции, усещания.
Място за срещи с интерсни хора, прояви, събития.
Споделяне на вкусни мигове и ароматни прозрения.
Арт зона за усмивки и вдъхновение!

COFFEE TIME

Кафето е напитката, която свързваме най-първосигнално с ритуала на сутрешното събуждане.
За повечето от нас този ободряващ ритуал е задължителен тонизиращ старт на работния ден.
За някои гурме почитатели обаче, кафето е истинска страст и непреходна емоция.
В следвашите редове ще ви разкажем за познавачите на тайните на кафето и извличането на съвършения кафеен екстракт- баристите, как научихме за тази необикновена професия и как да разпознаваме истински добрата кафе напитка.
Бариста? Какво е това?
Това странно име е нарицателно за професионално обучен човек, притежаващ специфични знания и умения,  придобил съвършенство в тънкостите на приготвянето и сервирането на страхотно кафе. Съизмеримо сравнение е това със сомелиера по отношение на тайните на виното. Баристът е преди всичко човек с гурме култура и страст към кафето, който стои зад добре приготвеното кафе с високи качествени показатели.
От къде идва кафето? 
Известна е легендата за овчарят Калит, който пасял стадото си от кози в планинските райони на Каффа , Етиопия. Неговата наблюдателност забелязала, че пасейки от определн храст, козите му ставали изгриви и неподвластни на следобедна дрямка. Това се случило около 900-ната година. Долу-горе по това време, осенени от предстоящия търговски бум, арабите сложили ръка на кафето и започнали да го изнасят само под формата на напитка или обработено по начин, непозволяващ засяването му. Пътят на кафето към света започнал от пристанището Мока. Това име днес е синоним на т.нар. кубинска кафеварка, в която голяма част от почитателите на тази напитка приготвят своя кафеен екстракт.
Кафето бива...
Основните видове кафе са Арабика и Робуста, а най-популярните начини за приготвяне на кафе са: фреснак преса, джезве, филтър кафе, кубинска кафеварка (мока) , инстантно кафе и еспресо, като последното е най-сложно приготвената в технологично отношение напитка.




Критериите за хубаво кафе са?
При отпиване на глътка е важно кафето да оставя усещане за приятна сладост и дълъг фин послевкус, да няма натрапчива горчивост.
Как да различим добре приготвеното кафе еспресо?
Предвид сложността на получаването на кафеения екстракт при еспресо кафето, е нужно следното:
- качествена (за жалост скъпа) кафе машина, поддържаща постоянно налягане от 9 бара;
- добре избърсана със суха кърпа цедка, така че по нея и по ръба й да няма следи и пращинки от кафе, при липса на добро забърсване има риск останалите прашинки кафе да прегорят в загрятия барабан на машината и кафето да придобие неприятен горчив вкус и аромат:

- пускане на струята останала в барабана вода от предишното кафе за 1-2 секунди;
- пресирането на кафето в цедката има важно значение за извличането на екстрактът от кафето, то се осъществява с метален тампон (тампинг), пресиращ кафето с тежест около 15-20 кг за двойна цедка;
 - качествения екстракт кафе е 25-30 мл, пресирано с подходящата сила (15-20 кг), то пада в чашата със скорост около 1 мл в секунда, като над 30-тата секунда кафето започва да прегаря и течността губи качествата си;
- най-фино се смила кафето за джезве, като нужното количество кафе е 60-75 г за литър вода;
- за френска преса смилането е най-едро, на 330 мл вода се слагат 25 г кафе, запарката е за 4-6 минути;
- филтър кафето е 2 пъти по-едро смляно от това за еспресо, като нужното количество е 60-75 г за 1 литър вода;
- за приготвянето на мока кафе е нужно смилане, подобно на това за филтър кафе, а нужното количество е 20 г за 300 мл вода.
Кога да върнем поръчаното кафе?
Ако в заведение поръчате кафе и забележите, че бариста-майсторът не избърсва добре цедката и по нея има остатъци от прашинки кафе или не изплаква барабана на машината от остатъка вода от предходно приготвено кафе, то това е достъчен повод за рекламация, предвид загубата на качествата на вашата напитка поради пропуск на важни стъпки при приготвянето на кафеен екстракт.
Къде да научим повече за изкуството на приготвянто на качествено кафе?
Тези и още от мистичните тайни на кафето научи Тишо в двудневния майсторски бариста курс при лектора Йордан Дъбов- сертифициран бариста и лицензиран кафе инструктор, съдия в българския национален бариста шампионат.
Автор: Янита Миланова
Фотограф: Тихомир Илиев













Няма коментари:

Публикуване на коментар