Kулинарно

Зеленчукова тортиля с два вида сирене

необходими продукти:
за тортилята:
200 г царевично брашно
200 г пълнозърнесто башно
200 г картофено пюре на прах
1 ч.л. бакпулувер
2-3 щипки сол
2 с. л. олио
250 мл топла вода
1 ч. л. чеснов прах
за плънката:
4бр. различни по цвят чушки, нарязани на жулиени
100 гр. пармеджано
100 гр. настърган кашкавал
1 ч.л. чеснов прах ( по желание)
1/2 глава ситно нарязан лук
сол на вкус
за "Гуакамоле"
1 авокадо
1 домат
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин
1 щипка сол
сокът на 1 лимон ( лайм )
1 ч.л. чили
Начин на приготвяне на тортилята:
Всички съставки се объркват до получаване на хомогенна смес подходяща за разточване. Ако сместа стане много лепкава се добавя малко брашно. Разделяме тестото на 10-тина топчета. Всяко то тях се разточва на тънко  и се пекат в загрят тиган ( за предпочитане тефлонов) без използване на мазнина. Изпечените тортили се запарват под домакинска кърпа, за да станат еластични.( Понеже тортилята ще се дозапича и на скара,препоръчваме да не се изпичат напълно на тигана)
Начин на приготвяне на плънката:
Нарязваме на жулиени чушките, овкусяваме със сол и чесън на прах. Взимаме една почти изпечена тортиля, слагаме зеленчуковата смес, поръсваме с настърган кашкавал и пармеджано, част от ситно нарязания лук ( поравно за всяка тортиля), завиваме на руло и печем на грил тиган или скара равномерно. За постигане на автентичен мексикански вкус гарнираме вече подготвените тортили с "Гуакамоле".
Начин на приготвяне на сос "Гуакамоле":
Нарязваме на ситни кубчета добре узрялото авокадо. Лукът и магданоза се наситняват и се добавят към авокадото. Овкусява се със сол, зехтин,лимонов сок и чили.


























Мариновани калмари със спанак, зеленчуци и рачел от тиква на скара

Необходими продукти:
3 по-големи калмара
10-12 листа пресен спанак
1 червена чушка ( по-голяма)
100-150 г рачел от тиква
за марината:
зехтин
бяло вино
1 л. от сока на тиквения рачел
Начин на приготвяне:
Изчистените калмари се разрязват през средата, за да могат да се навият на руло. Сваряваме калмарите за около 8 мин. във вода и ги оставяме да престоят за 2 часа в марината.Подреждаме чушките, спанака и рачела в калмара и ги навиваме на руло. Укрепваме навитото руло с дървени шишчета и печем на скара на дървени въглища за 5-6 мин. като завъртаме за равномерно изпичане. По време на печенето намазваме с маринатата периодично. Поднасяме готовото ястие с лъжица прясно приготвено картофено пюре и чаша бяло вино.